Szampan z kwiatów czarnego bzu

Szampan z kwiatów czarnego bzu to orzeźwiający napój, który można przygotować w domu w prosty sposób. Kwiaty czarnego bzu należy sparzyć wrzątkiem, dodać cukier i sok z cytryny, a następnie odstawić na kilka dni, by uzyskać intensywny aromat. Następnie należy wymieszać skoncentrowany syrop z wodą gazowaną i odrobiną soku jabłkowego, a całość podać schłodzoną z lodem. To idealna propozycja na letnie przyjęcia i wyjątkowe okazje.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zbierz odpowiednią ilość baldachów kwiatów bzu czarnego, wybierając te dobrze rozwinięte, zdrowe, bez mszyc, nieprzejrzałe ani wysuszone.
  2. Odczekaj około dwie godziny, aby pozwolić robaczkom opuścić zebrane kwiaty.
  3. Obetnij kwiaty delikatnie, unikając zbyt dużej utraty pyłku, i zbieraj je w czasie słonecznego dnia, najlepiej w południe.
  4. Rozłóż zbiór kwiatów na białym papierze, aby zobaczyć, czy z rośliny nie wychodzą robaczki
  5. Obetnij zielone końcówki kwiatów, które są gorzkie w smaku.
  6. Proces fermentacji:
  7. Przygotuj składniki: 6 cytryn ze skórką, około półtora kilograma cukru na 12 litrów wody i naczynie fermentacyjne lub duże słoje.
  8. Zalej kwiaty bzu czarnego i pokrojone cytryny przygotowanym, wystudzonym syropem z wody i cukru.
  9. Przykryj naczynia fermentacyjne, ale nie zbyt szczelnie, aby umożliwić burzliwą fermentację.
  10. Codziennie odkręcaj słoiki i mieszaj zawartość, aby zanurzyć kwiaty w płynie.
  11. Po około tygodniu fermentacji, gdy napój jest gotowy, przelej go do butelek
  12. Podanie:
  13. Możesz spożywać szampan zaraz po zakończonej fermentacji lub go rozcieńczyć wodą.
  14. Jeśli preferujesz wytrawny szampan, fermentuj napój przez tydzień, po czym przelej go do butelek.
  15. Ostateczne kroki:
  16. Jeśli chcesz zobaczyć dalszy proces, zapraszam do kolejnego odcinka, gdzie pokażę przeniesienie gotowego napoju do butelek.
  17. Zachęcam do subskrybowania kanału, pozostawienia łapki w górę lub komentarza, abyś nie przegapił kolejnych przepisów
Szampan z kwiatów czarnego bzu

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Szampan z kwiatów czarnego bzu, możesz odwiedzić kategorię Napoje.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up