Sznycle z piersią z kurczaka

Przepis na sznycle z piersi z kurczaka to proste danie, które można szybko przygotować na obiad lub kolację. Piersi z kurczaka są rozgniatane, obtoczone w bułce tartej i przyprawach, a następnie smażone na patelni z odrobiną oleju. Sznycle z piersi z kurczaka są chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku, idealne jako główne danie podawane z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki czy sałatka.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umyć i osuszyć filety z kurczaka
  2. Pokroić pół słodkiej papryki w drobną kostkę.
  3. Zetrzeć ser żółty na tarce o dużych oczkach.
  4. Drobno posiekać koper.
  5. W dużej misce połączyć siekane mięso z kurczaka, paprykę, starty ser, odsączoną kukurydzę i posiekany koperek.
  6. Dodać jajko, majonez, musztardę, sól, pieprz i dokładnie wszystko wymieszać.
  7. Wsypać mąkę ziemniaczaną i ponownie dobrze wymieszać.
  8. Formować kotlety z uzyskanej masy mięsnej.
  9. Smażyć kotlety na rozgrzanym oleju przez około 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu.
  10. Można początkowo smażyć pod przykryciem
  11. Po usmażeniu, wyłożyć kotlety na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  12. Gotowe kotlety można podać na talerzu i smacznego!
Sznycle z piersią z kurczaka

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sznycle z piersią z kurczaka, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up