Szparagi z boczkiem pieczone w piekarniku

Szparagi z boczkiem to proste i smaczne danie, które można szybko przygotować w piekarniku. Szparagi łączą się tu z chrupiącym boczkiem, tworząc wyjątkowo aromatyczną kompozycję. Danie to idealnie sprawdzi się jako sycąca i zdrowa przekąska.

Składniki

Przygotowanie

  1. Myjemy szparagi, odcinamy końcówki i owijamy po 3-4 sztuki boczkiem.
  2. Układamy zawinięte szparagi na blaszce do pieczenia, pamiętając o tym, aby końcówka boczku była od spodu.
  3. Smarujemy wystające szparagi oliwą z oliwek.
  4. Posypujemy całość startym drobno parmezanem.
  5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 15 minut, aż boczek się zarumieni
  6. Możemy także przygotować szparagi na grillu.
  7. Smacznego!
Szparagi z boczkiem pieczone w piekarniku

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Szparagi z boczkiem pieczone w piekarniku, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up