Pikantne buraki z pieca z sosem jogurtowym

Pikantne buraki z pieca to aromatyczne danie, które świetnie komponuje się z sosem jogurtowym. Przepis jest prosty i szybki do przygotowania, a idealne połączenie słodkich buraków z pikantnymi przyprawami sprawia, że potrawa ta zaskakuje wyjątkowym smakiem. Idealne danie na chłodne wieczory, które rozgrzeje i zaskoczy wyjątkowym aromatem.
Składniki
Przygotowanie
- Pokrój trzy cebule na cienkie plasterki.
- Rozgrzej olej oliwny w garnku i dodaj cebulę
- Dodaj posiekany czosnek, sól, pieprz i 3 łyżeczki mielonego kolendru.
- Dodaj 3 heaping łyżeczki tapenade.
- Na suchej patelni upraż na złoto bataty pokrojone na kawałki 3 cm.
- Dodaj uprażone bataty do garnka i podziel na rondelka pokrojoną w ten sam sposób cukinię.
- Usuń gniazda nasienne i pokrój papryki na kawałki 3 cm.
- Upiecz grzyby i dodaj je do reszty warzyw.
- Dodaj puszki pomidorów i dwie puszki wody
- Pozostaw ochłodzony gulasz.
- Wyłóż blaszkę z ciasta filo, dodaj kolejno warzywa, nieugotowany ryż basmati, odcedzone fasolki, kolejne warzywa.
- Zawiń ciasto filo, posmaruj wierzch maślanką z jajkami i serem feta.
- Piecz w piekarniku przez 30-40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Podziel danie na porcje i podawaj z sałatką i winem
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pikantne buraki z pieca z sosem jogurtowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również