Pikantne buraki z pieca z sosem jogurtowym

Pikantne buraki z pieca to aromatyczne danie, które świetnie komponuje się z sosem jogurtowym. Przepis jest prosty i szybki do przygotowania, a idealne połączenie słodkich buraków z pikantnymi przyprawami sprawia, że potrawa ta zaskakuje wyjątkowym smakiem. Idealne danie na chłodne wieczory, które rozgrzeje i zaskoczy wyjątkowym aromatem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrój trzy cebule na cienkie plasterki.
  2. Rozgrzej olej oliwny w garnku i dodaj cebulę
  3. Dodaj posiekany czosnek, sól, pieprz i 3 łyżeczki mielonego kolendru.
  4. Dodaj 3 heaping łyżeczki tapenade.
  5. Na suchej patelni upraż na złoto bataty pokrojone na kawałki 3 cm.
  6. Dodaj uprażone bataty do garnka i podziel na rondelka pokrojoną w ten sam sposób cukinię.
  7. Usuń gniazda nasienne i pokrój papryki na kawałki 3 cm.
  8. Upiecz grzyby i dodaj je do reszty warzyw.
  9. Dodaj puszki pomidorów i dwie puszki wody
  10. Pozostaw ochłodzony gulasz.
  11. Wyłóż blaszkę z ciasta filo, dodaj kolejno warzywa, nieugotowany ryż basmati, odcedzone fasolki, kolejne warzywa.
  12. Zawiń ciasto filo, posmaruj wierzch maślanką z jajkami i serem feta.
  13. Piecz w piekarniku przez 30-40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  14. Podziel danie na porcje i podawaj z sałatką i winem
Pikantne buraki z pieca z sosem jogurtowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pikantne buraki z pieca z sosem jogurtowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up