Szybki sos do kaszy gryczanej

Szybki sos do kaszy gryczanej to idealna propozycja dla osób poszukujących prostego i smacznego dodatku do potraw z kaszą. Wystarczy podsmażyć cebulę i czosnek, dodać pokrojone pomidory, zioła oraz przyprawy, a następnie gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Gotowy sos możemy podać do kaszy gryczanej jako pyszny i sycący posiłek.

Składniki

Przygotowanie

  1. W dużej rondlu zagotuj 500 ml wody, dodaj 300 gramów gryki i przykryj pokrywką
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę przez 2 minuty.
  3. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i smaż przez 2 minuty.
  4. Dodaj kolejno cukinię, pomidory (oczyścić ze skórki), czosnek, sól, czarny pieprz i smaż przez odpowiednio 4 minuty.
  5. W osobnym naczyniu zmiksuj ostudzoną kaszę gryczaną z jajkami.
  6. Dodaj do masy smażone warzywa, sól, czarny pieprz, suszony czosnek i dokładnie wymieszaj.
  7. Formuj klopsiki z masy, a następnie smaż je na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek przez 3-4 minuty z każdej strony.
  8. W osobnym naczyniu zasmaż cebulę, dodaj pokrojoną marchewkę, cukinię, pomidory bez skórki, czosnek, sól, czarny pieprz, mąkę i krem
  9. Podawaj klopsiki z sosem warzywnym
  10. Możesz udekorować danie świeżymi ziołami i podawać z ulubioną surówką lub sałatką.
  11. Smacznego!
Szybki sos do kaszy gryczanej

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Szybki sos do kaszy gryczanej, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up