Szybkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem

Szybkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem to przepis na pyszne i puszyste bułeczki, które doskonale sprawdzą się na śniadanie lub podwieczorek. Ich przygotowanie jest łatwe i nie zajmuje wiele czasu, a aromatyczne nadzienie dodaje im dodatkowego smaku. Idealne rozwiązanie dla tych, którzy lubią wypieki domowej roboty, a nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozczyn:
  2. Rozkruszyć 50 g świeżych drożdży do miski.
  3. Wlać 0,5 szklanki letniego mleka.
  4. Dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki pszennej.
  5. Wszystko razem wymieszać i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
  6. Ciasto:
  7. W dużej misce wsypać 0,5 kg mąki pszennej (tortowej).
  8. Dodać 0,5 szklanki cukru, 2 całe jajka, 0,5 szklanki letniego mleka oraz 100 g roztopionego i przestudzonego masła.
  9. Dodać przygotowany rozczyn.
  10. Zagnieść wszystkie składniki razem, dodając ewentualnie niewielką ilość mąki, jeśli ciasto jest zbyt klejące.
  11. Odstawić ciasto na około 45 minut do wyrośnięcia.
  12. Formowanie bułeczek:
  13. Po wyrośnięciu ciasta podzielić je na 12 równych części.
  14. Lekko rozpłaszczyć każdą część w dłoni.
  15. Na każdym kawałku ciasta nałożyć marmoladę lub inne nadzienie i zlepić ciasto, tworząc bułeczkę.
  16. Sklejoną stroną na dołu układać bułeczki na blaszce do pieczenia.
  17. Odstawić na kolejne 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
  18. Pieczenie:
  19. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
  20. Po 10 minutach ponownego wyrośnięcia bułeczek, posmarować je roztrzepanym jajkiem.
  21. Możesz je podawać na ciepło lub ostudzone
Szybkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Szybkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up