Szybkie ciasto z budyniem w proszku

Szybkie ciasto z budyniem w proszku to prosty i pyszny przepis na domowy deser. Składniki takie jak mąka, cukier, jajka, masło oraz budyń w proszku tworzą kruchą warstwę ciasta, która jest idealnym uzupełnieniem kremowego budyniu. Całość jest szybka w przygotowaniu i doskonała na spotkania rodzinne czy popołudniową herbatę.

Składniki

Przygotowanie

  1. W rondlu zagotować 250 ml mleka.
  2. W misce roztrzepać jajko, dodać 15 g skrobi ziemniaczanej, 50 g cukru, 10 g cukru wanilinowego
  3. Powoli dodać ciepłe mleko do miski z jajkiem, cały czas mieszając.
  4. Gotować aż masa zgęstnieje i powstanie budyń, odstawić do ostygnięcia.
  5. Ubijać 2 jajka z 100 g cukru na puszystą masę.
  6. Dodawać 170 g mąki, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli, 100 g mleka i 50 ml oleju, delikatnie mieszając.
  7. Wylać ciasto do formy, wyrównać.
  8. Na ciasto wyłożyć przygotowany budyń.
  9. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 40 minut, sprawdzając patyczkiem.
  10. Po wyjęciu z piekarnika, ostudzić.
  11. Posypać ciasto wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem.
  12. Pokroić i podawać.
Szybkie ciasto z budyniem w proszku

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Szybkie ciasto z budyniem w proszku, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up