Szybkie ciasto z jagodami i budyniem

Szybkie ciasto z jagodami i budyniem to prosty i smakowity deser, który można przygotować w krótkim czasie. Ciasto składa się z kruchego spodu, który następnie jest posmarowany warstwą budyniu, a na wierzchu ułożone są świeże jagody. Po upieczeniu ciasto jest soczyste, lekko kwaśne od jagód i pysznie kremowe od budyniu. Doskonały wybór na letnie popołudnie lub przyjęcie rodzinne.
Składniki
Przygotowanie
- Umieść jagody w misce, posyp je 2 łyżkami mąki pszennej, delikatnie wymieszaj i odstaw.
- W czystej i suchej misce wbij jajka, ubij je mikserem na spienione.
- Stopniowo dodawaj 3/4 szklanki cukru, ubijając na wysokich obrotach przez około 10 minut, aż masa stanie się jasna i puszysta.
- Zmniejsz obroty miksera, dodaj esencję waniliową i stopniowo wlewaj pół szklanki oleju, miksując tylko do połączenia.
- Dodawaj stopniowo przesiewaną mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając, aż składniki się połączą.
- Nagrzej piekarnik do 170 stopni C.
- Dodaj owoce do masy ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz przez około 45-60 minut, aż patyczek wetknięty w ciasto wyjdzie suchy.
- Jeśli używasz wąskiej blachy, czas pieczenia może być wydłużony.
- Po upieczeniu ciasto wystudź, posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.
- Gotowe ciasto jest wilgotne, owocowe i pyszne! Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Szybkie ciasto z jagodami i budyniem, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również