Tarta z ciasta francuskiego z jabłkami i budyniem

Tarta z ciasta francuskiego z jabłkami i budyniem to pyszne i szybkie do przygotowania danie, które doskonale sprawdzi się na deser lub podwieczorek. Chrupiące ciasto francuskie, słodkie jabłka i kremowy budyń tworzą idealne połączenie smakowe. Całość można posypać cynamonem lub polewą karmelową dla dodatkowej słodyczy. Prosty w wykonaniu przepis, który z pewnością zachwyci wszystkich łasuchów!

Składniki

Przygotowanie

  1. Obierz i pokrój na kostkę 2 kwaskowe jabłka.
  2. Rozpuść 30 g masła w rondlu i dodaj pokrojone jabłka, 2 łyżki cukru i cynamon do smaku.
  3. Gotuj jabłka około 10 minut pod przykryciem, aby odparować wodę.
  4. Odsłoń patelnię, aby odparować nadmiar wody, aż masa będzie gęsta.
  5. Wyciągnij z lodówki 1 opakowanie ciasta francuskiego (230 g) i rozwij delikatnie z papierem.
  6. Ciasto podziel na trzy równe części, a następnie każdą część pokrój na 6 prostokątów.
  7. Zrób pionowe nacięcia na jednej połowie każdego prostokąta, pozostawiając 1 cm na dole i u góry.
  8. Schłodź ciasto w lodówce, jeśli jest za miękkie, a następnie posmaruj odrobiną wody.
  9. Złóż ciasto na pół, przyciskając delikatnie, aby ustawić nacięcia z widoczną stroną na spodzie.
  10. Nakładaj przygotowane jabłka na ciasto, pozostawiając brzegi bez nadzienia.
  11. Złoż ciasto, zginając jedno z górnych rogów na środek dolnego boku i dobrze przyklej.
  12. Umieść tarty na papierze do pieczenia, posmaruj odrobiną wody i posyp drobnym cukrem.
  13. Pieczenie:
  14. Piecz tarty w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut na środkowej półce piekarnika, aż będą pięknie zarumienione.
  15. Podanie:
  16. Posyp tarty cukrem pudrem.
  17. Gotowe tarty podawaj i ciesz się chrupiącym ciastem z pysznym nadzieniem jabłkowym
Tarta z ciasta francuskiego z jabłkami i budyniem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Tarta z ciasta francuskiego z jabłkami i budyniem, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up