Tiramisu w pucharkach z malinami

Tiramisu w pucharkach z malinami to doskonały deser na letnie dni. Warstwy delikatnego kremu mascarpone przełamane są biszkoptami nasączonymi kawą i likierem oraz świeżymi malinami. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie wykwintny w smaku, ten deser z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Idealna propozycja na elegancką kolację lub romantyczną kolację we dwoje.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie kremu do pierwszego deseru z oreo i truskawkami:
  2. Ubijanie mocno schłodzonej śmietanki 30% z cukrem pudrem
  3. Dodawanie schłodzonego sera mascarpone i ubijanie na gładki krem
  4. Rozdrabnianie ciasteczek oreo do stanu piasku
  5. Krojenie truskawek na małe kawałki
  6. Dodawanie truskawek i rozdrabnianych ciasteczek do kremu, mieszanie
  7. Składanie deseru z mango i brownie:
  8. Blendowanie rozmrożonego mango na jednolitą masę
  9. Rozpuszczanie galaretki brzoskwiniowej lub mango w wrzątku, mieszanie z jogurtem naturalnym
  10. Dodawanie zblendowanego mango, mieszanie, chłodzenie
  11. Rozkruszanie brownie na spód pojemników
  12. Układanie masy galaretkowej na brownie, dodawanie zblendowanego mango na wierzch
  13. Przygotowanie kremu do deseru tiramisu:
  14. Ubijanie żółtek i cukru nad parą wodną
  15. Ubijanie śmietanki 30% na sztywno
  16. Ubijanie sera mascarpone z żółtkami
  17. Dodawanie ubitej śmietanki, mieszanie
  18. Składanie tiramisu:
  19. Maczanie biszkoptów w kawie
  20. Układanie biszkoptów na dnie pojemników, nakładanie kremu
  21. Powtarzanie warstw biszkoptów i kremu
  22. Dekorowanie deseru
  23. Przygotowanie bezek do deseru z malinami i bezą:
  24. Ubijanie białek z cukrem na sztywną masę
  25. Formowanie bezek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  26. Pieczenie bezek w piekarniku
  27. Przygotowanie kremu do deseru z malinami i bezą:
  28. Ubijanie śmietanki 30% na sztywno
  29. Dodawanie sery mascarpone do ubitej śmietanki
  30. Składanie deseru, układanie bezek, dżemu malinowego, malin i kremu
  31. Składanie deserów:
  32. Układanie warstw składników i dekorowanie każdego z deserów według wcześniej podanych instrukcji
  33. Gotowe! Smacznego deserowania!
Tiramisu w pucharkach z malinami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Tiramisu w pucharkach z malinami, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up