Tortellini w sosie śmietanowo serowym

Tortellini w sosie śmietanowo serowym to pyszne danie, które zachwyci miłośników włoskiej kuchni. Delikatne i aromatyczne pierożki nadziewane mięsem lub serem, podane w kremowym sosie z dodatkiem sera parmezan, czosnku i śmietany to propozycja zarówno na obiad, jak i kolację. Prosty w przygotowaniu przepis, który zyska uznanie u całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
- Obraną cebulę drobno siekamy.
- Opłukaną natkę pietruszki również drobno siekamy.
- Na dużej patelni z rozpuszczonym masłem wrzucamy posiekaną cebulę i delikatnie ją szklimy.
- Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość chwilę podsmażamy.
- Następnie wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy serek topiony oraz starty żółty ser, wszystko mieszamy do momentu aż serki się rozpuszczą, gotujemy około 2 minuty.
- Sos doprawiamy sporą ilością czarnego pieprzu, nie solimy.
- Następnie do sosu wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i wszystko mieszamy.
- Na końcu do sosu dodajemy ugotowany makaron i całość starannie razem łączymy.
- Tak przygotowane danie od razu podajemy.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Tortellini w sosie śmietanowo serowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również