Tortellini w sosie śmietanowo serowym

Tortellini w sosie śmietanowo serowym to pyszne danie, które zachwyci miłośników włoskiej kuchni. Delikatne i aromatyczne pierożki nadziewane mięsem lub serem, podane w kremowym sosie z dodatkiem sera parmezan, czosnku i śmietany to propozycja zarówno na obiad, jak i kolację. Prosty w przygotowaniu przepis, który zyska uznanie u całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obraną cebulę drobno siekamy.
  2. Opłukaną natkę pietruszki również drobno siekamy.
  3. Na dużej patelni z rozpuszczonym masłem wrzucamy posiekaną cebulę i delikatnie ją szklimy.
  4. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość chwilę podsmażamy.
  5. Następnie wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy serek topiony oraz starty żółty ser, wszystko mieszamy do momentu aż serki się rozpuszczą, gotujemy około 2 minuty.
  6. Sos doprawiamy sporą ilością czarnego pieprzu, nie solimy.
  7. Następnie do sosu wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i wszystko mieszamy.
  8. Na końcu do sosu dodajemy ugotowany makaron i całość starannie razem łączymy.
  9. Tak przygotowane danie od razu podajemy.
Tortellini w sosie śmietanowo serowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Tortellini w sosie śmietanowo serowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up