Tortellini ze szpinakiem i ricottą

Tortellini ze szpinakiem i ricottą to danie klasycznej włoskiej kuchni, które zachwyca bogatym smakiem i aromatem. Delikatne ciasto wypełnione soczystym szpinakiem oraz kremową ricottą tworzy idealne połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni włoskiej. Prosty w przygotowaniu, ten przepis z pewnością stanie się ulubionym daniem zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto na ravioli:
  2. Połącz 3 jaja z 300 g mąki tortowej.
  3. Dodaj odrobinę wody i oliwy z oliwek, dopraw solą.
  4. Wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolite i gładkie.
  5. Uformuj kulkę, zawinij w folię i odstaw do lodówki na kilkanaście minut.
  6. Przygotuj farsz:
  7. Odciskaj ser ricotta, wymieszaj z żółtkami, przyprawami i startym parmezanem.
  8. Dodaj odciśnięty i posiekany szpinak, dokładnie wymieszaj.
  9. Wykorzystując maszynkę do ciasta, wyciągnij wypoczęte ciasto na cienkie paski.
  10. Nałóż farsz na jedną warstwę ciasta, delikatnie posmaruj jajkiem i przykryj drugą warstwą ciasta.
  11. Uformuj ravioli, dbając o usunięcie powietrza, i wytnij je na kawałki.
  12. Gotuj ravioli przez około 2 minuty, aby ciasto było al dente, a farsz ledwo ugotowany.
  13. Na patelni rozpuść masło, dodaj czosnek w plasterkach oraz czarny pieprz, delikatnie utłuczony.
  14. Dodaj ugotowane ravioli do patelni z masłem, czosnkiem i pieprzem.
  15. Dodaj wybrany sos, skrop całość sokiem z cytryny, a na koniec posyp parmezanem.
  16. Podawaj danie od razu, ciesząc się jego świeżością i aromatem.
  17. Smacznego!
Tortellini ze szpinakiem i ricottą

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Tortellini ze szpinakiem i ricottą, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up