Udka z kurczaka bez kości smażone na patelni

Przepis na udka z kurczaka bez kości smażone na patelni jest prosty i szybki do przygotowania. Kurczak jest skropiony oliwą, posypany ulubionymi przyprawami, takimi jak papryka, czosnek i sól, a następnie smażony na rozgrzanej patelni aż do uzyskania chrupiącej skórki i soczystego wnętrza. Gotowe udka możemy podać z ulubionym sosem lub sałatką. To pyszna i pożywna potrawa, która z pewnością zadowoli podniebienia całej rodziny. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
- W misce umieść około pięć udka z kurczaka i przypraw je łyżeczką cebuli w proszku, łyżeczką papryki, łyżeczką czosnku w proszku, dwiema łyżeczkami pieprzu i łyżeczką soli
- Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju na średnim ogniu.
- Wrzuć kurczaka na patelnię, pozostawiając odrobinę miejsca między nimi
- Gdy kurczak jest gotowy, odłóż go na talerz.
- W tej samej patelni dodaj kilka łyżek niesolonego masła i pozwalę mu się roztopić
- Dodaj pokrojoną cebulę, ząbki czosnku i smaż przez 2-3 minuty, aż będą pachnące i lekko przypieczone.
- Wlej pół filiżanki bulionu drobiowego, około pół łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i pół łyżeczki płatków ostrej papryki
- Wlej trzecią filiżankę śmietany kremówki i pozwól wszystkim skądować przez kilka minut.
- Wróć z powrotem kurczaka do patelni i pozostaw na kilka minut, aby całość się przegryzła
- Zdobić posiekaną pietruszką przed podaniem
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Udka z kurczaka bez kości smażone na patelni, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również