Uszka z pieczarkami wg przepisu siostry Anastazji

Uszka z pieczarkami wg przepisu siostry Anastazji to tradycyjne polskie pierogi w kształcie małych uszek, wypełnione aromatycznym farszem z pieczarek, cebuli i przypraw. Jest to prosty, ale smaczny przepis, który doskonale sprawdzi się na wigilijnym stole lub jako danie na co dzień.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotowanie farszu z pieczarkami:
- Rozgrzej jedną łyżkę masła na patelni i podsmaż drobno pokrojoną cebulę aż się zeszkli.
- Dodaj pół łyżeczki soli i smaż aż się zrumieni.
- Oczyść i pokrój drobno pieczarki, wrzuć je na patelnię z cebulą i podsmażaj aż woda z pieczarek odparuje.
- Dodaj drugie pół łyżeczki soli do pieczarek, smaż jeszcze przez minutę.
- Zdejmij z patelni i poczekaj aż farsz całkowicie przestygnie.
- Dodaj ser mascarpone, który nada farszowi wyjątkowy smak.
- Dobrze wymieszaj farsz, aż uzyskasz zwartą masę.
- Przygotowanie ciasta pierogowego:
- W malakserze wymieszaj mąkę, masło, sól i dodaj wrzącą wodę.
- Wypracuj ciasto, a następnie podziel je na mniejsze części.
- Rozwałkuj ciasto na cienki prostokąt o grubości około 2-3 milimetrów.
- Wytnij kwadraty o boku około 5 cm.
- Składanie uszek:
- Na każdy kwadrat ciasta nałóż niewielką ilość farszu.
- Złóż ciasto na pół i starannie zlep brzegi.
- Zlepione brzegi delikatnie zwiń, tworząc kształt uszka.
- Uszka gotuj w lekko osolonej wodzie przez półtorej do dwóch minut.
- Wyjmij gotowe uszka, odcedź i podawaj.
- Mrożenie uszek:
- Po ugotowaniu i ostudzeniu uszka można zamrozić.
- Układaj uszka na tacy, warstwami oddzielaj folią spożywczą.
- Mrozić uszka maksymalnie w trzech warstwach, aby nie przylegały do siebie.
- Po zamrożeniu przenieś do woreczków foliowych i przechowuj w zamrażalniku.
- Teraz pozostaje tylko cieszyć się z pysznych uszek z pieczarkami przygotowywanych według przepisu Siostry Anastazji! Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Uszka z pieczarkami wg przepisu siostry Anastazji, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również