Wafle z galaretką według przepisu siostry Anastazji

Przepis na wafle z galaretką autorstwa siostry Anastazji zachwyca nie tylko prostotą wykonania, ale także doskonałym smakiem. Delikatne, chrupiące wafle idealnie komponują się z lejącą się po kawałkach galaretką, tworząc pyszny deser, który z pewnością zachwyci wszystkich łasuchów.
Składniki
Przygotowanie
- W garnku rozpuszczamy 100 g masła lub margaryny, dodajemy 150 g cukru i mieszamy aż wszystko się połączy i rozpuści.
- Dodajemy 400 g śmietany partiami, mieszając cały czas
- Gdy masa się zagotuje, zdejmujemy ją z ognia i dodajemy 2 galaretki (np
- Mieszaninę dzielimy na 4 części i pozostawiamy do wystudzenia
- Nałożenie masy na wafle: folia spożywcza na dnie, układamy wafel tortowy, nakładamy porcję masy, rozprowadzamy równomiernie, kładziemy kolejny wafel i powtarzamy czynność aż do wykończenia składników.
- Położony na wafel wierzchni znów delikatnie dociskamy i boki wyrównujemy szpatułką
- Ostatnią czynnością jest schłodzenie wafli w lodówce przez minimum kilka godzin, a najlepiej przez 12 godzin, aby składniki się połączyły i wafle zmiękły.
- Po schłodzeniu wafelek jest gotowy do spożycia
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Wafle z galaretką według przepisu siostry Anastazji, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również