Ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto ucierane ze śliwkami to pyszny i wilgotny deser, który zachwyca aromatem i smakiem świeżych śliwek. Doskonale nadaje się jako słodka przekąska do popołudniowej kawy czy herbaty. Prosty w przygotowaniu, ten przepis z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj śliwki: umyj je i osusz, a następnie przekrój na pół lub ćwiartki.
- Przygotuj formę do pieczenia.
- Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
- Przygotowanie ciasta:
- W misce wymieszaj 2 szklanki mąki typ 450, łyżeczkę cukru z wanilią i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
- W osobnej misce ubij jaja (4 duże jajka) mikserem z 3/4 szklanki cukru na wysokich obrotach przez około 10 minut, aż masa będzie jasna, puszysta i zwiększy objętość.
- Zmniejsz obroty miksera i cienkim strumieniem wlej pół szklanki oleju, krótko miksując.
- Następnie cienkim strumieniem wlej pół szklanki mleka, ponownie krótko miksując.
- Stopniowo dodawaj przesianą mąkę partiami (po 3-4 łyżki), delikatnie mieszając, aby uniknąć grudek.
- Powstałe ciasto podziel na 3/4 i 1/4.
- Składanie ciasta:
- W większą część ciasta dodaj przekręcone łyżkę kakao i krótko wymieszaj.
- Wyłóż większą część ciasta do formy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadź.
- Na cieście kakaowym ułóż kleksy ciasta jasnego i rozprowadź patyczkiem po całej powierzchni.
- Na wierzchu ułóż przygotowane wcześniej połówki lub ćwiartki śliwek.
- Pieczenie:
- Wstaw ciasto do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i piecz około 45-60 minut, aż patyczek wbity w cisto wyjdzie suchy.
- Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni na zewnątrz, zmniejsz temperaturę piekarnika.
- Podanie:
- Po upieczeniu i ostygnięciu posyp ciasto obficie cukrem pudrem.
- Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i mięciutkie, idealne do spożycia przez kilka dni.
- Opcjonalnie: Zachęć do subskrybowania kanału i życzeń smacznego.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto ucierane ze śliwkami, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również