Zapiekanka gołąbkowa z młodej kapusty

Zapiekanka gołąbkowa z młodej kapusty to tradycyjne danie kuchni polskiej przygotowane z delikatnej młodej kapusty, mięsa mielonego, ryżu i aromatycznych przypraw, wszystko zapiekane razem w sosie pomidorowym. To sycące i pełne smaku danie, które świetnie się sprawdza na obiad lub kolację. Smakowity i domowy posiłek, który z pewnością zadowoli wszystkich łasuchów kuchni polskiej.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrój 1,5 cebuli oraz 3 duże ząbki czosnku drobno.
  2. Posiekaj główkę młodej kapusty na cienkie paseczki, pozostawiając twardy głąb
  3. Pokrój cebulkę w kosteczkę.
  4. Gotuj 100g ryżu w garnku według instrukcji na opakowaniu.
  5. W dużym garnku podsmaż cebulkę, a następnie dodaj posiekaną kapustę
  6. Odcisnij kapustę z nadmiaru wody i przenieś do miski.
  7. Dodaj pół litra przecieru pomidorowego, 250 ml rosołu lub bulionu, suszone zioła (np
  8. Dodaj ugotowany ryż, mielone mięso (600g), jajka, bułkę tartą, czosnek, sól, pieprz, paprykę słodką, mielony kminek do kapusty
  9. Przelej sos do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozprowadź.
  10. Formuj gołąbki z mięsnego farszu i układaj je na sosie.
  11. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C (350 stopni F) i piecz przez około 45-50 minut.
  12. Gdy gołąbki się upieką, wyjmij z piekarnika i podawaj
Zapiekanka gołąbkowa z młodej kapusty

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka gołąbkowa z młodej kapusty, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up