Zapiekanka z kalafiorem i ziemniakami

Zapiekanka z kalafiorem i ziemniakami to pyszne i sycące danie, które można przygotować w szybki i prosty sposób. Kalafior i ziemniaki są delikatnie gotowane, a następnie mieszane z sosem beszamelowym i przyprawami. Całość jest układana w naczyniu żaroodpornym, posypywana startym serem i zapiekana w piekarniku do uzyskania złocistej skórki. Gotowa zapiekanka jest aromatyczna i pełna smaku, idealna na obiad lub kolację.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (350 stopni F).
  2. Posiekaj kalafior i brokuły na mniejsze różyczki.
  3. Gotuj kalafior i brokuły w osolonej wodzie przez 2 minuty.
  4. Odsącz warzywa i zmiksuj je z mlekiem na gładką masę.
  5. Posiekaj cebulę i posiekaj paprykę oraz pomidory.
  6. Na patelni podsmaż cebulę na oliwie z oliwek na złoty kolor.
  7. Dodaj pokrojoną paprykę i pomidory do podsmażonej cebuli, smaż przez kilka minut.
  8. W osobnym naczyniu ubij jajka z solą, oliwą z oliwek, mąką, mlekiem i połową startego sera.
  9. Połącz warzywną masę z jajeczną mieszanką.
  10. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego, posyp resztą startego sera.
  11. Piecz zapiekankę w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut, aż sera się zarumieni.
  12. Podawaj i smacznego!
Zapiekanka z kalafiorem i ziemniakami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka z kalafiorem i ziemniakami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up