Zapiekanka z kalafiorem i ziemniakami

Zapiekanka z kalafiorem i ziemniakami to pyszne i sycące danie, które można przygotować w szybki i prosty sposób. Kalafior i ziemniaki są delikatnie gotowane, a następnie mieszane z sosem beszamelowym i przyprawami. Całość jest układana w naczyniu żaroodpornym, posypywana startym serem i zapiekana w piekarniku do uzyskania złocistej skórki. Gotowa zapiekanka jest aromatyczna i pełna smaku, idealna na obiad lub kolację.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (350 stopni F).
- Posiekaj kalafior i brokuły na mniejsze różyczki.
- Gotuj kalafior i brokuły w osolonej wodzie przez 2 minuty.
- Odsącz warzywa i zmiksuj je z mlekiem na gładką masę.
- Posiekaj cebulę i posiekaj paprykę oraz pomidory.
- Na patelni podsmaż cebulę na oliwie z oliwek na złoty kolor.
- Dodaj pokrojoną paprykę i pomidory do podsmażonej cebuli, smaż przez kilka minut.
- W osobnym naczyniu ubij jajka z solą, oliwą z oliwek, mąką, mlekiem i połową startego sera.
- Połącz warzywną masę z jajeczną mieszanką.
- Przełóż całość do naczynia żaroodpornego, posyp resztą startego sera.
- Piecz zapiekankę w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut, aż sera się zarumieni.
- Podawaj i smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka z kalafiorem i ziemniakami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również