Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami

Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami to prosty i smaczny sposób na szybki obiad. Wystarczy podsmażyć mięso z cebulą, dodać ulubione warzywa (np. paprykę, pomidory, cukinię), przyprawić solą, pieprzem i ziołami, a następnie zapiec wszystko z warstwą startego sera. Danie to świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, doskonale pasuje jako obiad dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić 2 cebule w niedużą kostkę.
- Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać aż do zeszklenia.
- Dodać mięso mielone, wymieszać z cebulą i podsmażyć aż mięso zmieni kolor.
- Dodać 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego, 2 łyżeczki papryki mielonej i przeciśnięte przez praskę 2 duże ząbki czosnku
- Dodać puszkę pomidorów krojonych, doprawić solą, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i wyłączyć kuchenkę.
- Przygotować ziemniaki: obrać, umyć i pokroić na cienkie plasterki.
- Pokrojone ziemniaki przekładać do naczynia żaroodpornego, dodać sól, czosnek suszony, paprykę słodką, zioła prowansalskie i dokładnie wymieszać.
- Na warstwę ziemniaków położyć przygotowane usmażone mięso, wyrównać powierzchnię i lekko ugnieść.
- Przygotować sos warstwowy: w miseczce wymieszać około 300 g jogurtu naturalnego, sól, czosnek suszony lub świeży, zioła prowansalskie i jajko.
- Sosem równomiernie przykryć warstwę mięsną zapiekanki, posypać połową startego sera i równomiernie rozprowadzić.
- Wstawić zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 45-50 minut (grzanie góra-dół).
- Po tym czasie posypać zapiekankę pozostałym serem i piec jeszcze 10 minut.
- Po upieczeniu odczekać 10-15 minut przed krojeniem.
- Podawać udekorowaną ulubioną zieleniną i podać z sosem czosnkowym lub innym ulubionym
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również