Zapiekanka z rybą i warzywami

Zapiekanka z rybą i warzywami to proste i smaczne danie, które można przygotować w krótkim czasie. Ryba jest urozmaiceniem tradycyjnej zapiekanki, a warzywa dodają jej świeżości i kolorów. Całość można posypać startym serem i zapiec w piekarniku do momentu, aż ser się roztopi i zapiekanka będzie złocista i krucha. Doskonała propozycja na szybki obiad lub kolację dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić cebulę w kostkę.
  2. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Paprykę pokroić w drobną kostkę.
  4. Podsmażyć cebulę na rozgrzanym tłuszczu do zeszklenia.
  5. Dodać startą marchew i podsmażyć przez 3-4 minuty.
  6. Dodać pokrojoną paprykę, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez 2 minuty.
  7. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  8. Posiekać koperek.
  9. Przygotować sos: wymieszać 5 łyżek gęstej śmietany, 1 łyżeczkę musztardy, sól, pieprz i połowę posiekanego koperku.
  10. Przygotować rybę: pokroić filety na mniejsze porcje, posolić, posypać cytrynowym pieprzem, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać.
  11. Dodać podsmażoną marchew z cebulą do filetów rybnych, dokładnie wymieszać.
  12. Układać przygotowane filety w naczyniu do zapiekania, na wierzch rozprowadzić sos śmietanowy.
  13. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30-40 minut (grzanie góra-dół).
  14. Starty ser żółty posypać upieczoną zapiekankę i piec jeszcze przez 5 minut.
  15. Posypać całość pozostałym posiekanym koperkiem.
  16. Podawać i smacznego!
Zapiekanka z rybą i warzywami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka z rybą i warzywami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up