Zapiekanka z rybą i warzywami

Zapiekanka z rybą i warzywami to proste i smaczne danie, które można przygotować w krótkim czasie. Ryba jest urozmaiceniem tradycyjnej zapiekanki, a warzywa dodają jej świeżości i kolorów. Całość można posypać startym serem i zapiec w piekarniku do momentu, aż ser się roztopi i zapiekanka będzie złocista i krucha. Doskonała propozycja na szybki obiad lub kolację dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić cebulę w kostkę.
- Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Paprykę pokroić w drobną kostkę.
- Podsmażyć cebulę na rozgrzanym tłuszczu do zeszklenia.
- Dodać startą marchew i podsmażyć przez 3-4 minuty.
- Dodać pokrojoną paprykę, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez 2 minuty.
- Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
- Posiekać koperek.
- Przygotować sos: wymieszać 5 łyżek gęstej śmietany, 1 łyżeczkę musztardy, sól, pieprz i połowę posiekanego koperku.
- Przygotować rybę: pokroić filety na mniejsze porcje, posolić, posypać cytrynowym pieprzem, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać.
- Dodać podsmażoną marchew z cebulą do filetów rybnych, dokładnie wymieszać.
- Układać przygotowane filety w naczyniu do zapiekania, na wierzch rozprowadzić sos śmietanowy.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30-40 minut (grzanie góra-dół).
- Starty ser żółty posypać upieczoną zapiekankę i piec jeszcze przez 5 minut.
- Posypać całość pozostałym posiekanym koperkiem.
- Podawać i smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka z rybą i warzywami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również