Zupa krem z buraków gotowanych

Zupa krem z buraków gotowanych to prosty i smaczny przepis, który zachwyca intensywnym kolorystycznie i smakowo burakowym aromatem. Gotowane buraki puree wzbogacone śmietaną i bulionem stworzą gładką i kremową zupę, idealną na chłodniejsze dni. Można ją podać z grzankami lub pestkami dyni, które dodadzą chrupkości i kontrastu do delikatnej konsystencji zupy.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj obgotowane ziemniaki (lub zastąp je mąką ziemniaczaną).
- Jeżeli buraki nie są jeszcze gotowane, kup ugotowane i przygotowane buraki.
- Przygotuj wywar warzywny.
- Posiekaj świeżą kolendrę.
- Przygotuj oliwę, ocet balsamiczny, miód lub syrop klonowy, sól, pieprz, oliwkę i śmietankę.
- Przejdź do gotowania zupy:
- Gotowanie:
- W blenderze umieść buraki, ziemniaki, wywar warzywny, kolendrę, sól i pieprz.
- Włącz blendowanie, aż składniki połączą się w gładki krem
- Jeśli konsystencja jest za gęsta, dodaj więcej wywaru.
- Dodaj oliwę i ocet balsamiczny, aby złamać smak zupy.
- Wlej odrobinę miodu lub syropu klonowego.
- Dodaj świeżą kolendrę i opcjonalnie ostrą papryczkę.
- Dokładnie zmiksuj wszystkie składniki.
- Podanie:
- Przelej zupę do miseczek.
- Udekoruj każdą porcję kawałkiem marynowanego buraka.
- Dodaj łyżeczkę śmietanki na wierzch każdej porcji.
- Skrop zupę oliwką.
- Gotowe! Otrzymasz smaczną, szybką i kremową zupę krem z buraków gotowanych.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zupa krem z buraków gotowanych, możesz odwiedzić kategorię Zupy.
Dodaj komentarz
Zalecamy również