Zupa pomidorowa jak u babci

Zupa pomidorowa jak u babci to klasyczne danie, które rozbudza wspomnienia wspólnych obiadów rodzinnych. Ten przepis wykorzystuje dojrzałe pomidory, cebulę, marchewkę i ziemniaki, które razem tworzą gęsty i aromatyczny bulion. Przyprawy takie jak sól, pieprz, zioła prowansalskie i odrobina cukru nadają zupie głęboki smak i zapach. Idealna na zimne dni, zupa pomidorowa jak u babci to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrój malinowe, pachnące pomidory na cząstki wraz z nasionami i umieść je razem ze skórką w żaroodpornym naczyniu.
  2. Dodaj pokrojoną marchewkę, czosnek, białe części pora, cebulę, odrobinę oliwy i miodu do pomidorów.
  3. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 200-220°C i piecz warzywa przez 20-30 minut, aż się lekko skarmelizują.
  4. W międzyczasie przygotuj makaron, mieszając mąkę z wodą i mlekiem podgrzanym do temperatury około 37°C
  5. Rozwałkuj ciasto na cienkie placki i pokrój je na nieregularne kawałki.
  6. Gotuj makaron w osolonej wodzie, odcedź go i przepłucz zimną wodą.
  7. W dużym garnku zmiksuj upieczoną mieszankę pomidorów z warzywami, dodając bulion warzywny/mięsny i listki bazylii.
  8. Zagotuj zupę, dopraw solą oraz odrobiną soku z cytryny, aby przełamać słodycz pomidorów.
  9. Na koniec dodaj odrobinę oliwy, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę.
  10. Podawaj zupę pomidorową z przygotowanym wcześniej makaronem
Zupa pomidorowa jak u babci

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zupa pomidorowa jak u babci, możesz odwiedzić kategorię Zupy.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up