Zupa porowa z pulpecikami i pieczarkami

Zupa porowa z pulpecikami i pieczarkami to aromatyczne danie, które zachwyca swoim wyrazistym smakiem i pożywnym charakterem. Delikatna zupa na bazie bulionu warzywnego wzbogacona jest kawałkami soczystych pulpecików, chrupiących kawałków pieczarek oraz pachnącej zielonej pietruszki. To idealna propozycja na chłodne dni, która rozgrzeje i zaspokoi nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia.
Składniki
Przygotowanie
- Pokrój jedną średniej wielkości cebulę w kostkę.
- Podsmaż cebulę na maśle na małym ogniu aż do zeszklenia.
- Zetrzyj jedną dużą marchew oraz jedną pietruszkę
- Pokrój pieczarki na pół plasterki.
- Dodaj pokrojone pieczarki do podsmażonej cebuli.
- Pokrój kawałek pora i dodaj go do pieczarek i cebuli.
- Dodaj startą marchewkę i pietruszkę do garnka.
- Dodaj dwa ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, świeżo roztarty czarny pieprz, szczyptę soli, pół łyżeczki gałki muszkatołowej.
- Zalej wszystko rosołem, bulionem lub wodą.
- Gotuj przez kilka minut.
- Pokrój ziemniaki w kostkę i dodaj je do zupy.
- Gotuj zupę aż ziemniaki zmiękną.
- Pokrój pozostałe pieczarki i podsmaż je na patelni ze złocistym rumieńcem.
- Przypraw pieczarki suszonym tymiankiem, pieprzem, solą.
- Dodaj podsmażone pieczarki do gotowej zupy.
- Na koniec zabieli zupę śmietanką.
- Gotową zupę podawaj po około 15 minutach gotowania.
- Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zupa porowa z pulpecikami i pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Zupy.
Dodaj komentarz
Zalecamy również