Zupa porowa z pulpecikami i pieczarkami

Zupa porowa z pulpecikami i pieczarkami to aromatyczne danie, które zachwyca swoim wyrazistym smakiem i pożywnym charakterem. Delikatna zupa na bazie bulionu warzywnego wzbogacona jest kawałkami soczystych pulpecików, chrupiących kawałków pieczarek oraz pachnącej zielonej pietruszki. To idealna propozycja na chłodne dni, która rozgrzeje i zaspokoi nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrój jedną średniej wielkości cebulę w kostkę.
  2. Podsmaż cebulę na maśle na małym ogniu aż do zeszklenia.
  3. Zetrzyj jedną dużą marchew oraz jedną pietruszkę
  4. Pokrój pieczarki na pół plasterki.
  5. Dodaj pokrojone pieczarki do podsmażonej cebuli.
  6. Pokrój kawałek pora i dodaj go do pieczarek i cebuli.
  7. Dodaj startą marchewkę i pietruszkę do garnka.
  8. Dodaj dwa ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, świeżo roztarty czarny pieprz, szczyptę soli, pół łyżeczki gałki muszkatołowej.
  9. Zalej wszystko rosołem, bulionem lub wodą.
  10. Gotuj przez kilka minut.
  11. Pokrój ziemniaki w kostkę i dodaj je do zupy.
  12. Gotuj zupę aż ziemniaki zmiękną.
  13. Pokrój pozostałe pieczarki i podsmaż je na patelni ze złocistym rumieńcem.
  14. Przypraw pieczarki suszonym tymiankiem, pieprzem, solą.
  15. Dodaj podsmażone pieczarki do gotowej zupy.
  16. Na koniec zabieli zupę śmietanką.
  17. Gotową zupę podawaj po około 15 minutach gotowania.
  18. Smacznego!
Zupa porowa z pulpecikami i pieczarkami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zupa porowa z pulpecikami i pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Zupy.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up