Zupa rybna według przepisu Magdy Gessler

Zupa rybna według przepisu Magdy Gessler to aromatyczne danie z delikatnymi kawałkami różnorodnych ryb, warzywami i ziołami, podane w wyrazistym bulionie. To propozycja dla miłośników kuchni morskiej, która zachwyci swoim intensywnym smakiem i bogactwem składników. Gotowa zupa doskonale komponuje się z chrupiącym pieczywem i świeżymi ziołami, nadając danie dodatkowego wyrazu i aromatu.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotowanie warzyw:
- Obranie marchewki, pietruszki, selera, ziemniaków.
- Obranie cebuli, pokrojenie jej w piórka.
- Obranie pora, odcięcie zielonej części, pokrojenie w 3-centymetrowe półkrążki.
- Gotowanie warzyw:
- Pokrojone warzywa umieszczenie w garnku z zimną wodą.
- Dodanie ziela angielskiego, liści laurowych i odrobiny tłuszczu.
- Zagotowanie wody z warzywami, zmniejszenie mocy kuchenki, gotowanie warzyw do lekkiego zmiękczenia.
- Podsmażanie cebuli i pora:
- Rozgrzanie patelni z tłuszczem.
- Podsmażanie cebuli, dodanie soli, mieszanie aż do zrumienienia.
- Podsmażanie pora przez 2-3 minuty.
- Przygotowanie ryby:
- Dzielenie filetów rybnych na mniejsze kawałki o odpowiedniej grubości.
- Gotowanie ryb w osolonej wodzie przez określony czas w zależności od rodzaju i grubości.
- Dodanie ryb do zupy:
- Dodawanie różnych kawałków ryby do gotujących się warzyw zgodnie z ich grubością.
- Przygotowanie koncentratu pomidorowego:
- Rozprowadzenie przecieru pomidorowego w gorącej zupie.
- Dodanie papryki i tymianku, wymieszanie i dodanie do zupy.
- Dopełnienie smaku i gotowanie:
- Dodanie jeszcze raz pora, cebuli do gotującej się zupy.
- Gotowanie zupy z dodatkami, mieszanie.
- Odstawienie zupy:
- Zdejmowanie zupy z ognia, pozostawienie do ostygnięcia i stygnięcia powolnego.
- Pozostawienie zupy dojrzewania na kolejny dzień, aby składniki wzajemnie przeszły aromatami.
- Podanie:
- Podanie zupy, najlepszej następnego dnia lub nawet po dwóch.
- Prezentacja zupy i życzenie smacznego.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zupa rybna według przepisu Magdy Gessler, możesz odwiedzić kategorię Zupy.
Dodaj komentarz
Zalecamy również