Najlepsza babka cytrynowa: przepis na wilgotne ciasto z dodatkiem oleju

Babka cytrynowa to klasyczne ciasto, które zachwyca wilgotnością i intensywnym smakiem cytryny. W tym przepisie zamiast masła wykorzystujemy olej, co sprawia, że babka jest jeszcze bardziej soczysta. Idealna propozycja na deser czy popołudniową herbatę.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przesiać 1,5 szklanki mąki tortowej do miski, dodać 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 2 opakowania kiślu cytrynowego
  2. W kolejnej misce ubić 4 duże jajka z 3/4 szklanką cukru mikserem na wysokich obrotach przez około 10 minut, aż masa będzie jasna i puszysta.
  3. Zmniejszyć prędkość miksera i stopniowo wlewać pół szklanki oleju, następnie pół szklanki mleka
  4. Stopniowo dodawać suche składniki do masy jajecznej, mieszając krótko tylko do połączenia składników.
  5. Dodać sparzone i osuszone rodzynki wymieszane z mąką do ciasta.
  6. Na koniec dodać startą skórkę z cytryny i krótko wymieszać.
  7. Wyłożyć ciasto do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić.
  8. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 30-40 minut, sprawdzając patyczkiem czy babka jest upieczona.
  9. Po upieczeniu, udekorować babkę według własnego uznania lukrem, czekoladą lub cukrem pudrem
Najlepsza babka cytrynowa: przepis na wilgotne ciasto z dodatkiem oleju

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Najlepsza babka cytrynowa: przepis na wilgotne ciasto z dodatkiem oleju, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up