Ciasto Rafaello z białą czekoladą - przepis bez konieczności pieczenia

Ciasto Rafaello z białą czekoladą to doskonały deser, który nie wymaga pieczenia. Składa się z kruchego spodu, kremowego nadzienia z serka mascarpone i białej czekolady oraz pysznej warstwy kuleczek inspirowanych klasycznymi pralinkami Rafaello. To prosty i szybki przepis, który zachwyci wszystkich miłośników słodkości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozpuścić czekoladę gorzką w kawie
  2. Biszkopty ułożyć na dnie formy o wymiarach 20 cm x 26 cm.
  3. Skrobię rozpuścić w letnim mleku, dodać cukier i cukier waniliowy
  4. Do masy dodać krem serowy, wiórki kokosowe i łyżkę kakao
  5. Jajka ubić, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
  6. Masę wylać na biszkopty, wyrównać wierzch.
  7. Wylać czekoladowo-kawową masę na masę serową
  8. Rozpuścić białą czekoladę w ciepłym mleku w kuchence mikrofalowej
  9. Ubijać śmietankę mikserem, dodając cukier waniliowy i kakao.
  10. Na schłodzone ciasto wyłożyć pianę z ubitej śmietany.
  11. Wierzch posypać startą czekoladą białą.
  12. Schłodzić w lodówce przez kolejne 10 minut przed podaniem.
Ciasto Rafaello z białą czekoladą - przepis bez konieczności pieczenia

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto Rafaello z białą czekoladą - przepis bez konieczności pieczenia, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up