Ciasto bananowe z galaretką i pianką

Ciasto bananowe z galaretką i pianką to pyszna i kolorowa propozycja deseru, która zachwyci wszystkich miłośników bananów. W przepisie wykorzystuje się kruchą warstwę ciasta, która jest delikatnie przełamana galaretką z kawałkami słodkich bananów, a całość przykryta lekką pianką. Efekt końcowy to nietuzinkowy i apetyczny deser, który świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju spotkaniach i okazjach.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie foremki:
  2. Wyłożenie dna foremki papierem do pieczenia.
  3. Ułożenie 13 herbatników na dnie foremki o wymiarach 18x28 cm.
  4. Galaretki:
  5. Rozpuszczenie 2 galaretek różnego koloru (po 77g każda) w 200 ml gorącej wody, odstawienie do wystudzenia.
  6. Rozpuszczenie 1 galaretki agrestowej w 400 ml gorącej wody, odstawienie do wystudzenia.
  7. Pianka:
  8. Wylanie 250 ml zimnego mleka do miski miksera.
  9. Wsypywanie 1 opakowania śnieżki do miski z mlekiem i ubijanie na sztywno.
  10. Dodanie ostudzonej, różowej galaretki i krótkie miksowanie.
  11. Przełożenie pianki na ułożone herbatniki w foremce, wyrównanie powierzchni i schłodzenie w lodówce.
  12. Druga warstwa pianki:
  13. Powtórzenie procesu z pianką: ułożenie 250 ml zimnego mleka, 1 opakowania śnieżki, ubijanie na sztywno.
  14. Dodanie ostudzonej, zielonej galaretki, krótkie miksowanie.
  15. Przełożenie masy na stężałą różową piankę, wyrównanie powierzchni i schłodzenie w lodówce.
  16. Dodatkowa warstwa galaretki:
  17. Wylewanie ostudzonej, lekko tężejącej galaretki na stężałe pianki.
  18. Schłodzenie w lodówce przez minimum 4 godziny, najlepiej całą noc.
  19. Podanie:
  20. Wyciągnięcie ciasta z lodówki po schłodzeniu.
  21. Podanie piankowca na talerzu i pokrojenie na porcje.
  22. Zakończenie:
  23. Dziękowanie za oglądanie filmiku.
  24. Zachęta do zostawienia lików, subskrybowania kanału i komentowania.
  25. Prośba o napisanie w komentarzu różowa pianka dla potwierdzenia obejrzenia filmu do końca.
  26. Pozdrowienia i pożegnanie widzów.
Ciasto bananowe z galaretką i pianką

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto bananowe z galaretką i pianką, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up