Ciasto dyniowe z kruszonką - przepis

Ciasto dyniowe z kruszonką to doskonała propozycja na jesienne popołudnie. Miękkie i wilgotne ciasto dyniowe z dodatkiem cynamonu i goździków, przykryte chrupiącą kruszonką z masła, mąki i cukru. To połączenie aromatycznej dyni z ziemistym smakiem kruszonki sprawia, że to ciasto zdecydowanie warte jest spróbowania. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, idealnie komponując się z aromatyczną herbatą czy kawą.
Składniki
Przygotowanie
- Rozpocznij od przygotowania drożdży – wsyp cukier do miski, dodaj drożdże i kilka łyżek letniej śmietanki
- Dodaj do drożdży kandyzowaną skórkę pomarańczy, puere z dyni, mąkę i masło w temperaturze pokojowej.
- Zagnieć ciasto, stopniowo dodając śmietankę, aż będzie elastyczne i gładkie (ok
- Odstaw ciasto do wyrośnięcia, kiedy podwoi swoją objętość.
- Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm, natłuszcz ją masłem i wyłóż ciastem, wyrównując je na całej powierzchni.
- Przygotuj kruszonkę, wymieszaj mąkę, masło i cukier, a następnie posyp ciasto.
- Pozostaw ciasto do ponownego wyrośnięcia, a następnie wstaw je do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 40-45 minut, aż uzyska złocisty kolor.
- Po upieczeniu ciasta, delikatnie uchyl piekarnik na 10 minut, a następnie wyjmij ciasto i zdejmij obręcz tortownicy.
- Pozwól ciastu całkowicie wystygnąć, a następnie podawaj.
- Gotowe ciasto drożdżowe z dynią i kruszonką jest gotowe do podania i degustacji
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto dyniowe z kruszonką - przepis, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również