Ciasto francuskie z jabłkami i budyniem

Ciasto francuskie z jabłkami i budyniem to pyszna i prosta do przygotowania słodka przekąska, idealna na popołudniową herbatę. Delikatne ciasto francuskie, aromatyczne kawałki jabłek oraz kremowy budyń tworzą połączenie, które zachwyci wszystkich miłośników deserów. Ten przepis sprawi, że Twoje ciasto będzie nie tylko apetyczne, ale też wyjątkowo puszyste i smaczne. Możesz podać je zarówno na ciepło, jak i na zimno, dekorując je dodatkowo gałką lodów lub bitą śmietaną.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w plastry.
  3. Rozpuść masło w rondlu na wolnym ogniu.
  4. Dodaj do masła cynamon, cukier brązowy i pokrojone jabłka
  5. W osobnym rondlu rozpuść cukier na patelni, aż uzyska karmelizowany kolor
  6. Przenieś jabłka z masłem i przyprawami na ciasto francuskie.
  7. Złóż ciasto francuskie na środku, przykryj jabłkami i zawiń brzegi.
  8. Posmaruj ciasto bitą śmietaną.
  9. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut, aż ciasto będzie złociste.
  10. W międzyczasie przygotuj lukier: połącz schłodzoną bitą śmietanę, cukier puder i sól.
  11. Po upieczeniu ciasta wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  12. Nałóż lukier na wierzch ciasta.
  13. Ciasto francuskie z jabłkami i budyniem jest gotowe do podania.
Ciasto francuskie z jabłkami i budyniem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto francuskie z jabłkami i budyniem, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up