Ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami to doskonała kombinacja owoców sezonowych w delikatnym, puszystym cieście. Jogurt dodaje mu lekkości, a kwaśny rabarbar z słodkimi truskawkami tworzy harmonijną mieszankę smaków. To doskonała propozycja na deser lub słodki poczęstunek dla gości.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj wszystkie składniki: jogurt naturalny, mąkę pszeną typ 450, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajka, olej rzepakowy, rabarbar, mąkę pszenną (do kruszonki), masło (do kruszonki).
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W dużej misce umieść jogurt naturalny.
- Dodaj do jogurtu 3 kubeczki mąki pszennej typ 450.
- Następnie dodaj 1 kubeczek cukru białego oraz cukier waniliowy.
- Dodaj półtorej łyżeczki proszku do pieczenia.
- Dodaj 3 całe jajka, które wcześniej wyjmij z lodówki na co najmniej 1 godzinę przed pieczeniem.
- Dodaj 1 kubeczek oleju rzepakowego do reszty składników.
- Wymieszaj wszystkie składniki łyżką, unikaj używania miksera.
- Przelej ciasto do przygotowanej blaszki o wymiarach 20x30 cm lub tortownicy o średnicy 26 cm.
- Na wierzch ciasta ułóż pokrojony rabarbar.
- Przygotuj kruszonkę: wymieszaj 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę masła, aż powstaną kuleczki.
- Posyp gotowe ciasto kruszonką.
- Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut
- Sprawdź, czy ciasto jest gotowe poprzez przekłucie patyczkiem jeśli patyczek wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem i podaniem
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również