Ciasto miodowo-piernikowe z kajmakiem

Ciasto miodowo-piernikowe z kajmakiem to pyszny i aromatyczny deser, który zachwyci każdego miłośnika słodkości. Słodkie ciasto o głębokim smaku miodu i przypraw korzennych, wypełnione kremowym kajmakiem, to połączenie idealne na zimowe wieczory przy filiżance herbaty. Doskonałe ciasto na świąteczny stół lub jako wyjątkowa słodka przekąska o każdej porze roku.
Składniki
Przygotowanie
- Wymieszaj suche składniki: mąkę, przyprawy korzenne, kakao, proszek do pieczenia.
- W rondlu rozgrzej miód, masło i cukier do rozpuszczenia.
- Zestaw z ognia i dodaj do rozpuszczonej masy jajko, mleko.
- Połącz zawartość rondla z suchymi składnikami i wymieszaj na gładkie ciasto.
- Włóż ciasto do foremki i piecz w piekarniku nagrzanym do odpowiedniej temperatury do upieczenia.
- Gdy ciasto ostygnie, pokrój na 2 blaty.
- Na jeden blat nałóż kajmak, przykryj drugim blatem i pozostaw do przestygnięcia przed podaniem.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto miodowo-piernikowe z kajmakiem, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również