Ciasto ze śliwkami na oleju i jogurcie

Ciasto ze śliwkami na oleju i jogurcie to przepis na łatwe do przygotowania i pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się na podwieczorek czy przyjęcie domowe. Dzięki dodatkowi jogurtu ciasto jest wilgotne i puszyste, a kawałki śliwek dodają mu słodkiego i lekko kwaśnego smaku. Jest to doskonała propozycja dla miłośników śliwek i słodkości!

Składniki

Przygotowanie

  1. Wypestkować około pół kilograma śliwek, pokroić je na połówki.
  2. W misce wymieszać pokrojone śliwki z dwiema łyżkami rozpuszczonego masła i łyżeczką cynamonu.
  3. Ubijać 3 duże jajka (L) z 2/3 szklanki cukru i cukrem waniliowym na puszystą pianę.
  4. W osobnej misce wymieszać dwie i pół szklanki mąki pszennej typu 500-550, dwie łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli.
  5. Stopniowo do ubitych jajek dodać pół szklanki oleju, miksuje krótko aby się połączyły.
  6. Na zmianę dodawać do miksu mąki z proszkiem i solą oraz 300 ml jogurtu naturalnego, mieszając krótko po każdym dodaniu.
  7. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie.
  8. Na wierzchu ciasta ułożyć przygotowane wcześniej śliwki.
  9. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st.C bez termoobiegu lub 165 st.C z termoobiegiem.
  10. Piec ciasto przez około 45 minut, sprawdzając patyczkiem czy jest upieczone.
  11. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  12. Posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.
  13. Opcjonalnie: obejrzeć film na stronie sklep.orchideli.com w celu zobaczenia wykonania przepisu krok po kroku.
  14. Smacznego!
Ciasto ze śliwkami na oleju i jogurcie

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto ze śliwkami na oleju i jogurcie, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up