Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi

Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi to pyszna i zdrowa propozycja na lekki obiad lub przekąskę. Połączenie miękkiej cukinii z chrupiącymi płatkami owsianymi daje interesujący smak i teksturę. Ten prosty przepis jest również świetnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru cukinii z ogrodu. Smacznego!

Składniki

Przygotowanie

  1. Odcinamy końcówki cukinii i ścieramy je na tarce o dużych oczkach
  2. Wsypujemy około 1,5 łyżeczki soli do startej cukinii, mieszamy i zostawiamy na durszlaku lub sicie, aby puściła sok.
  3. Kroimy 2 cebule w kostkę, drobno siekamy 2 ząbki czosnku
  4. Ziemniaki kroimy na małe kawałki i wrzucamy do misy blendera
  5. Koperek drobno siekamy
  6. Do startych ziemniaków dodajemy 3 jajka, pół łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, ewentualnie sól, startą marchew, podsmażoną cebulę z czosnkiem, odsączoną z wody cukinię, posiekanego kopru, olej oraz kaszę mannę.
  7. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie.
  8. Przekładamy masę do foremek, wyrównujemy powierzchnię.
  9. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około godzinę.
  10. Po upieczeniu pasztetu z cukinii z płatkami owsianymi, możemy go podawać
Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up