Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi

Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi to pyszna i zdrowa propozycja na lekki obiad lub przekąskę. Połączenie miękkiej cukinii z chrupiącymi płatkami owsianymi daje interesujący smak i teksturę. Ten prosty przepis jest również świetnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru cukinii z ogrodu. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
- Odcinamy końcówki cukinii i ścieramy je na tarce o dużych oczkach
- Wsypujemy około 1,5 łyżeczki soli do startej cukinii, mieszamy i zostawiamy na durszlaku lub sicie, aby puściła sok.
- Kroimy 2 cebule w kostkę, drobno siekamy 2 ząbki czosnku
- Ziemniaki kroimy na małe kawałki i wrzucamy do misy blendera
- Koperek drobno siekamy
- Do startych ziemniaków dodajemy 3 jajka, pół łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, ewentualnie sól, startą marchew, podsmażoną cebulę z czosnkiem, odsączoną z wody cukinię, posiekanego kopru, olej oraz kaszę mannę.
- Mieszamy wszystkie składniki dokładnie.
- Przekładamy masę do foremek, wyrównujemy powierzchnię.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około godzinę.
- Po upieczeniu pasztetu z cukinii z płatkami owsianymi, możemy go podawać
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również