Pikantna węgierska zupa gulaszowa - przepis tradycyjny

Pikantna węgierska zupa gulaszowa to klasyczne danie kuchni węgierskiej, które zachwyca intensywnym smakiem i aromatem. Głównymi składnikami są soczyste kawałki wołowiny, papryka, cebula, ziemniaki oraz aromatyczne przyprawy. Zupa przygotowywana jest długo, co sprawia, że mięso jest idealnie miękkie, a smaki doskonale się przegryzają. To danie idealne na chłodne dni, które rozgrzeje i zagości na długie godziny w sercach miłośników kuchni węgierskiej.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrój mięso (wołowina, wieprzowina lub cielęcina) w niewielką kostkę.
  2. Oczyść paprykę ze skórki i pokrój ją w drobną kostkę.
  3. Pokrój dwie cebule, dwie marchewki, dwie pietruszki i 5 ziemniaków w kostkę.
  4. Posiekaj czosnek na drobne kawałki.
  5. Na patelni rozgrzej smalec i podsmaż na nim cebulę, dodając paprykę, paprykę wędzoną, chili i smaż przez 2-3 minuty.
  6. Dodaj mięso na patelnię i usmaż je na dużym ogniu aż się usmaży.
  7. Dodaj marchewkę, pietruszkę, czosnek, liście laurowe, kmink mielony, pieprz grubo zmielony i wymieszaj, po czym zalej wszystko gorącą wodą.
  8. Gotuj wszystko pod przykryciem aż mięso będzie miękkie (ok
  9. Gotuj dalej, aż ziemniaki będą miękkie.
  10. Dodaj zacierkę do zupy i gotuj jeszcze kilka minut, aż zupa zgęstnieje.
  11. Na koniec dodaj pokrojoną paprykę i gotuj zupę przez dodatkowe 5 minut.
  12. Sprawdź i dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i ewentualnie Maggi.
  13. Zdejmij zupę z ognia, pozostaw przykrytą na 10-15 minut.
  14. Podawaj ciepłą, życząc smacznego!
Pikantna węgierska zupa gulaszowa - przepis tradycyjny

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pikantna węgierska zupa gulaszowa - przepis tradycyjny, możesz odwiedzić kategorię Zupa.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up