Ciasto drożdżowe bez wyrabiania - moje wypieki

Przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania pozwala szybko i łatwo przygotować pyszne wypieki. Dzięki prostej metodzie przygotowania, ciasto wyrasta samo w foremce, a dodatek pysznego nadzienia sprawia, że każdy kęs jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Doskonała propozycja dla tych, którzy lubią pieczenie, ale nie mają czasu na długie przygotowania.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przesiać 5 szklanek mąki pszennej (około 820 g) do dużej miski.
  2. Roztrzepać 5 jajek i wylać do mąki.
  3. Dodać 1 szklankę cukru (200 g), 50 g drożdży rozkruszonych palcami, 1 szklankę oleju (200 g) i 1 szklankę ciepłego mleka (250 ml).
  4. Całość przykryć ściereczką i odstawić na 2,5 godziny.
  5. Delikatnie wymieszać składniki łyżką.
  6. Przełożyć ciasto do blachy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Można ułożyć na wierzchu dowolne owoce.
  8. Wstawić ciasto do zimnego piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałka góra-dół, bez termoobiegu) i piec przez 40-45 minut.
  9. Przygotować lukier: W misce wymieszać 1 szklankę cukru pudru (120 g) z 2 łyżkami wody.
  10. Lukrem polewać upieczone ciasto i odstawić na kilkanaście minut do ostudzenia.
  11. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania gotowe do serwowania
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania - moje wypieki

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto drożdżowe bez wyrabiania - moje wypieki, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up