Sernik na zimno z porzeczkami - prosty przepis na pyszny i orzeźwiający deser

Sernik na zimno z porzeczkami to szybki i łatwy w przygotowaniu deser, który doskonale komponuje się z letnimi dniami. Kremowy sernik na bazie sera i śmietany, udekorowany soczystymi porzeczkami, sprawia, że ten lekki i orzeźwiający deser będzie idealnym zakończeniem posiłku. Doskonały wybór dla miłośników słodkości, którzy cenią sobie prostotę w przygotowaniu pysznych deserków.
Składniki
Przygotowanie
- Rozdrobnić herbatniki na drobne kawałki.
- Roztopić masło.
- Wymieszać rozdrobnione herbatniki z roztopionym masłem i utrzeć je na dnie formy do sernika.
- Porzeczki umyć, osuszyć i odstawić na bok.
- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
- W osobnym naczyniu wymieszać ser twarogowy z cukrem i sokiem z cytryny.
- Zagotować śmietankę kremówkę.
- Wycisnąć żelatynę z wody i rozpuścić w gorącej śmietance, ostudzić.
- Połączyć ostudzoną żelatynę z masą serową.
- Delikatnie dodać porzeczki do masy serowej i dokładnie wymieszać.
- Masę wlać do formy na spód herbatnikowy.
- Wstawić sernik do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc), aby stężał.
- Po tym czasie sernik wyjąć z lodówki, odwrócić z formy na talerz i udekorować dodatkowymi porzeczkami.
- Sernik na zimno z porzeczkami jest gotowy do podania
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sernik na zimno z porzeczkami - prosty przepis na pyszny i orzeźwiający deser, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również