Sernik na zimno z porzeczkami - prosty przepis na pyszny i orzeźwiający deser

Sernik na zimno z porzeczkami to szybki i łatwy w przygotowaniu deser, który doskonale komponuje się z letnimi dniami. Kremowy sernik na bazie sera i śmietany, udekorowany soczystymi porzeczkami, sprawia, że ten lekki i orzeźwiający deser będzie idealnym zakończeniem posiłku. Doskonały wybór dla miłośników słodkości, którzy cenią sobie prostotę w przygotowaniu pysznych deserków.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozdrobnić herbatniki na drobne kawałki.
  2. Roztopić masło.
  3. Wymieszać rozdrobnione herbatniki z roztopionym masłem i utrzeć je na dnie formy do sernika.
  4. Porzeczki umyć, osuszyć i odstawić na bok.
  5. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  6. W osobnym naczyniu wymieszać ser twarogowy z cukrem i sokiem z cytryny.
  7. Zagotować śmietankę kremówkę.
  8. Wycisnąć żelatynę z wody i rozpuścić w gorącej śmietance, ostudzić.
  9. Połączyć ostudzoną żelatynę z masą serową.
  10. Delikatnie dodać porzeczki do masy serowej i dokładnie wymieszać.
  11. Masę wlać do formy na spód herbatnikowy.
  12. Wstawić sernik do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc), aby stężał.
  13. Po tym czasie sernik wyjąć z lodówki, odwrócić z formy na talerz i udekorować dodatkowymi porzeczkami.
  14. Sernik na zimno z porzeczkami jest gotowy do podania
Sernik na zimno z porzeczkami - prosty przepis na pyszny i orzeźwiający deser

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sernik na zimno z porzeczkami - prosty przepis na pyszny i orzeźwiający deser, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up