Sernik pieczony z musem truskawkowym

Sernik pieczony z musem truskawkowym to doskonałe połączenie klasycznego sernika z orzeźwiającym musem z truskawek. Delikatne, kremowe wnętrze sernika idealnie komponuje się z intensywnym smakiem truskawkowego musu, tworząc niezwykłe doznania kulinarne. To pyszny deser, który z pewnością zachwyci wszystkich miłośników serników i truskawek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozdrobnienie herbatników: Zmiksować 250g herbatników na drobny piasek, dodać 55g miękkiego masła i ponownie miksować aż składniki się połączą.
  2. Wyłożenie blaszki: Wysypać przygotowane ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, docisnąć dłonią i wstawić do lodówki.
  3. Przygotowanie masy serowej: Zmiksować 0,5kg sera na sernik, dodać 0,5kg serka mascarpone, 280g cukru, 6 jajek, 80g mąki ziemniaczanej.
  4. Pieczenie: Wylać masę serową na herbatniki w blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 40 minut.
  5. Przygotowanie musu malinowego: Zmiksować 0,5kg malin, przetrzeć przez sito, dodać rozpuszczoną żelatynę (2 łyżeczki) i wymieszać.
  6. Bitą śmietanę: Ubijać 600ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki z cukrem pudrem do smaku.
  7. Połączenie składników: Dodać rozpuszczoną żelatynę do musu malinowego, następnie delikatnie połączyć z ubitą śmietaną.
  8. Dodanie malin: Delikatnie wymieszać maliny w całości z masą musową.
  9. Przekładanie na sernik: Na schłodzony sernik wyłożyć masę musową, wygładzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
  10. Polewa czekoladowa: Rozpuścić białą czekoladę z 2 łyżeczkami śmietanki, polewać wierzch sernika.
  11. Schłodzenie: Po schłodzeniu i stężeniu sernika w lodówce, można go pokroić i podawać.
Sernik pieczony z musem truskawkowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sernik pieczony z musem truskawkowym, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up