Sernik z karmelem i orzechami

Sernik z karmelem i orzechami to przepis na pyszne i aromatyczne ciasto, które z pewnością zachwyci wszystkich miłośników serowych deserów. Delikatna i puszysta masa serowa połączona z chrupiącymi orzechami i słodkim karmelem tworzy wyjątkowe połączenie smaków. Całość podana na kruchym spodzie sprawia, że ten sernik z pewnością stanie się ulubionym deserem na każdą okazję.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zebranie wszystkich niezbędnych składników: sera, karmelu, orzechów, mąki, jajek, cukru, masła, soli, ekstraktu waniliowego.
  2. Rozgrzanie piekarnika do odpowiedniej temperatury.
  3. Przygotowanie formy do pieczenia poprzez wyłożenie jej papierem do pieczenia lub wysmarowanie masłem i posypanie mąką.
  4. Posiekane orzechy i przygotowanie karmelu (jeśli nie jest gotowy).
  5. Oddzielenie białek od żółtek jajek.
  6. Selektywne zmiksowanie sera z pozostałymi składnikami: masłem, cukrem, żółtkami, mąką, solą i ekstraktem waniliowym.
  7. Ubicie białek na sztywną pianę.
  8. Delikatne połączenie ubitych białek z masą serową.
  9. Wymieszanie posiekanych orzechów z ciastem.
  10. Wylewanie masy do przygotowanej formy.
  11. Pieczenie sernika w piekarniku przez określony czas.
  12. Wyjęcie sernika z piekarnika i pozostawienie do ostygnięcia.
  13. Dekorowanie wierzchu sernika karmelem i dodatkowymi orzechami.
  14. Schłodzenie sernika w lodówce przed podaniem.
Sernik z karmelem i orzechami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sernik z karmelem i orzechami, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up