Tarta z porzeczkami i budyniem

Tarta z porzeczkami i budyniem to pyszny deser, który zachwyca intensywnym smakiem owoców i delikatnością kremowego budyniu. Kruchy spód tarty idealnie kontrastuje z soczystymi porzeczkami, tworząc doskonałą harmonię smaków. To doskonała propozycja na letni deser lub słodką przekąskę do popołudniowej herbaty.
Składniki
Przygotowanie
- Wykonanie ciasta kruchego:
- W misce wymieszać mąkę, cukier, szczyptę soli i sól.
- Dodać pokrojoną na kawałki kostkę masła i rozdrobnić składniki, aż uzyskamy konsystencję okruszków.
- Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto.
- Schłodzić ciasto w lodówce przez około 30 minut.
- Przygotowanie nadzienia budyniowego:
- Przygotować budyń wg instrukcji na opakowaniu, pozwolić mu przestygnąć.
- Przygotowanie porzeczek:
- Myć porzeczki, odsączyć i osuszyć.
- Przygotowanie tarty:
- Rozgrzać piekarnik do około 180°C.
- Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na placek.
- Przenosić ciasto do formy na tartę, delikatnie przystawiając do brzegów.
- Nakłuć ciasto widelcem.
- Na wierzch ciasta wyłożyć przygotowany budyń.
- Ułożyć porzeczki na budyniu.
- Pieczenie:
- Wstawić tartę do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30-40 minut, aż ciasto będzie złociste.
- Podanie:
- Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Tarta z porzeczkami i budyniem, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również