Wołowina po burgundzku z klasycznym garnkiem

Wołowina po burgundzku z klasycznym garnkiem to klasyczne francuskie danie, które charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem. Mięso duszone jest w czerwonym winie z dodatkiem warzyw i ziół, tworząc wyjątkowo aromatyczny sos. Danie doskonale komponuje się z puree z ziemniaków lub kluskami. Trudno się mu oprzeć ze względu na bogactwo smaków i delikatność mięsa.

Składniki

Przygotowanie

  1. Kroić wołowinę na mniejsze kawałki (3-5 cm) i dokładnie doprawić solą i pieprzem.
  2. Obrać i pokroić cebulę w półplasterki, a marchewki na 4-5 cm kawałki.
  3. Pokroić wędzony boczek w kosteczkę.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażyć boczek, a następnie dodać pokrojoną wołowinę i obsmażyć na dużej mocy palnika.
  5. Na tej samej patelni przesmażyć cebulę, a następnie dodać marchewki i krótko nimi podsmażyć.
  6. Zdeglazować patelnię dodając 2 szklanki czerwonego wina, a następnie odstawić.
  7. W naczyniu do zapiekania ułożyć podsmażone kawałki wołowiny, posypać mąką pszenną, i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut.
  8. Po 10 minutach wyjąć mięso z piekarnika, dodać podsmażone warzywa, pokrojony boczek i dolać czerwone wino z patelni.
  9. Przygotować bulion wołowy, dodać go do potrawy tak, aby wszystkie składniki były przykryte.
  10. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, liść laurowy, koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie wymieszać.
  11. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 3 godziny pod przykryciem.
  12. Na osobnej patelni podsmażyć cebulki perłowe, dodać bulion wołowy i dusić przez 45 minut.
  13. Pokroić pieczarki na mniejsze kawałki i na osobnej patelni podsmażyć z masłem, tymiankiem, solą i pieprzem przez 15 minut.
  14. Odcedzić sos z mięsa i warzyw, odparować i zagęścić go na kuchence.
  15. Na talerzu ułożyć mięso, warzywa, polać sosem, dodać podsmażone pieczarki, cebulki i posypać natką pietruszki
Wołowina po burgundzku z klasycznym garnkiem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Wołowina po burgundzku z klasycznym garnkiem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up