Hreczanyki podkarpackie: kotlety mielone z kaszą gryczaną

Hreczanyki podkarpackie to tradycyjne danie kuchni podkarpackiej składające się z kotletów mielonych z mięsa wieprzowego, z dodatkiem kaszy gryczanej. Danie to charakteryzuje się wyrazistym smakiem i aromatem, idealnym do serwowania na obiad lub kolację. Smakowite i sycące, doskonale sprawdzi się na rodzinnym stole.
Składniki
Przygotowanie
- Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej roślinny, dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć.
- Następnie dodać marchewkę i smażyć razem aż warzywa będą miękkie.
- W rondlu rozgrzać odrobinę oleju, dodać pastę pomidorową i smażyć przez chwilę.
- Do pasty dodać mięso mielone, ciągle mieszając, aż mięso będzie podsmażone.
- Następnie dodać posiekany czosnek, liście laurowe, sól i pieprz do smaku
- Do mięsa dodać ugotowaną kaszę gryczaną i wymieszać.
- Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Na wierzch dania wylać śmietanę, posypać czarnym pieprzem i solą.
- Piec w temperaturze 190 stopni przez około 50 minut, aż danie się zarumieni.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Hreczanyki podkarpackie: kotlety mielone z kaszą gryczaną, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również