Piernik na herbacie z masą z kaszy manny

Piernik na herbacie z masą z kaszy manny to deser, który zachwyca swoim nietypowym połączeniem smaków. Wyjątkowo aromatyczne i wilgotne ciasto piernikowe doskonale komponuje się z delikatną masą z kaszy manny. To idealna propozycja dla miłośników słodkości poszukujących oryginalnych smaków.
Składniki
Przygotowanie
- Przesiać 3 szklanki mąki pszennej do dużej miski
- W misie miksera ubić 5 białek z szczyptą soli
- Następnie stopniowo dodawać 1 szklankę herbaty, 250 g płynnego miodu i 1 szklankę oleju, mieszając na najniższych obrotach miksera.
- Wlewamy wcześniej przesiane składniki do miski z masą jajeczną, dodając je łyżka po łyżce i mieszając na najniższych obrotach miksera.
- Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180°C funkcją góra-dół przez około 30 minut.
- Odstawić ciasto do całkowitego wystudzenia.
- Do mleka odmierzyć pół szklanki, a resztę wlać do rondelka
- Do mleka w rondelku dodać 0,5 szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, zagotować, a następnie dodać wcześniej ugotowaną kaszę mannę.
- Odstawić krem grysikowy do wystudzenia, zabezpieczając folią spożywczą przylegającą do kremu.
- W misie miksera ubić 250 g masła, a następnie dodawać stopniowo ostudzony krem grysikowy, łyżka po łyżce, aż składniki się połączą.
- Przekroić ciasto na 3 blaty, a następnie złożyć je, nałożyć dżem śliwkowy, a potem krem grysikowy.
- Nałożyć kolejny blat ciasta, dodać resztę dżemu śliwkowego i przykryć ostatnim blatem ciasta.
- W rondelku rozpuścić 125 g margaryny, dodać 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki wody, dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego tężenia.
- Nałożyć polewę na ciasto i wygładzić
- Wstawić ciasto do lodówki.
- Gotowe! Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Piernik na herbacie z masą z kaszy manny, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również