Boczek po chińsku w sosie sojowym

Boczek po chińsku w sosie sojowym to danie, które zachwyca swoją prostotą i intensywnym smakiem. Grube plastry boczku smażone są na patelni, a następnie duszone w aromatycznym sosie sojowym z dodatkiem czosnku, imbiru, cebuli i papryczek chili. Danie to doskonale komponuje się z ryżem i warzywami na co dzień lub podczas specjalnych okazji.
Składniki
Przygotowanie
- Pokrój boczek w cienkie plastry.
- W misce wymieszaj sos sojowy, posiekany czosnek, starty imbir, miód, ocet ryżowy i olej sezamowy.
- Dodaj pokrojony boczek do miski z sosem i dokładnie wymieszaj, aby boczek był dokładnie pokryty sosem.
- Odstaw marynowany boczek na około 30 minut, aby przyjął smaki sosu.
- Na rozgrzanej patelni smaż boczek, aż będzie chrupiący i dobrze się zrumieni.
- Podawaj boczek po chińsku posypany posiekanym szczypiorem i sezamem.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Boczek po chińsku w sosie sojowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również