Dietetyczne pulpety z indyka w sosie koperkowym

Dietetyczne pulpety z indyka w sosie koperkowym to lekka i zdrowa propozycja dania dla osób dbających o zdrową dietę. Indyk jest chudej i wartościowej mięsnem, a sos koperkowy nadaje potrawie aromatyczny i delikatny smak. Pulpety można podać z kaszą jaglaną i surówką z marchewki dla pełnowartościowego i zbilansowanego posiłku.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej wywar z suszoną włoszczyzną, dodając posiekane łodygi kopru.
  2. Przełóż mięso z indyka do miski i delikatnie rozdrabniaj.
  3. Dodaj jajo i namoczoną oraz zmieloną kajzerkę jako czynniki spulchniające.
  4. Dodaj czosnek, sól, biały mielony pieprz oraz inne przyprawy według uznania.
  5. Posiekaj natkę pietruszki lub koperek i dodaj do masy mielonej.
  6. Wymieszaj wszystkie składniki mielonej masy.
  7. Uformuj pulpety, smarując dłonie olejem, aby masa się nie przyklejała.
  8. Gotuj pulpety w przygotowanym wywarze z włoszczyzną przez 10-12 minut.
  9. Zagęść bulion słodką śmietanką wymieszaną z mąką.
  10. Dodaj ocet spirytusowy do sosu śmietanowego.
  11. Dopraw sos solą, pieprzem i odrobiną majeranku.
  12. Dodaj zmrożone kostki masła do sosu i dokładnie wymieszaj.
  13. Zanurz pulpety w sosie i podgrzewaj dodając posiekany koperek.
  14. Podawaj pulpety z pieczywem, ryżem lub uparowanymi warzywami.
Dietetyczne pulpety z indyka w sosie koperkowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Dietetyczne pulpety z indyka w sosie koperkowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up