Dietetyczne pulpety z indyka z warzywami

Dietetyczne pulpety z indyka z warzywami to smaczna i zdrowa propozycja na lekki posiłek. Dzięki wykorzystaniu mięsa z indyka oraz dużej ilości warzyw, danie jest bogate w składniki odżywcze, a zarazem niskokaloryczne. Pulpety można podać z sałatką, kaszą lub pieczywem, tworząc zbilansowany i sycący posiłek.

Składniki

Przygotowanie

  1. W misce rozdrabniamy mięso z indyka.
  2. Dodajemy jajo i namoczoną oraz zmieloną kajzerkę.
  3. Dodajemy posiekaną włoszczyznę i koperek, oraz czosnek, sól, pieprz, biały mielony pieprz, oraz ewentualnie inne przyprawy takie jak kardamon i cynamon.
  4. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  5. Na desce rozsmarowujemy odrobinę oleju i formujemy pulpeciki większe niż orzech włoski.
  6. Gotujemy wywar z włoszczyzny i kopru, dodajemy pulpeciki i gotujemy 10-12 minut.
  7. W innym naczyniu rozrobimy bulion z mąką i śmietanką i dodajemy do gotującego się wywaru.
  8. Doprawiamy sos solą, pieprzem, octem spirytusowym, suszonym majerankiem.
  9. Dodajemy kostkę masła, mieszamy aż się rozpuści.
  10. Na koniec dodajemy posiekany koper i podgrzewamy 2 minuty.
  11. Podajemy pulpety z sosem i koperkiem, np
Dietetyczne pulpety z indyka z warzywami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Dietetyczne pulpety z indyka z warzywami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up