Fasola szparagowa w sosie pomidorowym

Fasola szparagowa w sosie pomidorowym to prosty i smaczny przepis na lekki obiad. Fasolę gotujemy do momentu, aż będzie miękka, a następnie podsmażamy ją z cebulą, czosnkiem i pomidorami. Całość doprawiamy przyprawami i gotujemy do zgęstnienia sosu. Danie świetnie sprawdzi się jako zdrowa i pożywna propozycja na obiad.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pozbądź się twardych końcówek fasolki szparagowej.
  2. Umieść oczyszczoną fasolkę w garnku.
  3. Wlej wodę do garnka tak, aby przykryła fasolkę.
  4. Dodaj kawałek masła, łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru.
  5. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj fasolkę przez 8-10 minut, aż będzie al dente.
  6. Gdy fasolka jest gotowa, przełóż ją do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania.
  7. Na suchej patelni podpraż bułkę tarta aż zrobi się złocista.
  8. Dodaj masło na patelnię i zmniejsz płomień, dodaj fasolkę szparagową.
  9. Możesz polać fasolkę bułką tartą na talerzu lub podsmażyć razem na patelni.
Fasola szparagowa w sosie pomidorowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Fasola szparagowa w sosie pomidorowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up