Fasola szparagowa w sosie pomidorowym

Fasola szparagowa w sosie pomidorowym to prosty i smaczny przepis na lekki obiad. Fasolę gotujemy do momentu, aż będzie miękka, a następnie podsmażamy ją z cebulą, czosnkiem i pomidorami. Całość doprawiamy przyprawami i gotujemy do zgęstnienia sosu. Danie świetnie sprawdzi się jako zdrowa i pożywna propozycja na obiad.
Składniki
Przygotowanie
- Pozbądź się twardych końcówek fasolki szparagowej.
- Umieść oczyszczoną fasolkę w garnku.
- Wlej wodę do garnka tak, aby przykryła fasolkę.
- Dodaj kawałek masła, łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru.
- Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj fasolkę przez 8-10 minut, aż będzie al dente.
- Gdy fasolka jest gotowa, przełóż ją do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania.
- Na suchej patelni podpraż bułkę tarta aż zrobi się złocista.
- Dodaj masło na patelnię i zmniejsz płomień, dodaj fasolkę szparagową.
- Możesz polać fasolkę bułką tartą na talerzu lub podsmażyć razem na patelni.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Fasola szparagowa w sosie pomidorowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również