Gołąbki z piekarnika: prosty przepis na tradycyjne polskie gołąbki bez konieczności ich zawijania

Gołąbki z piekarnika to pyszne i prostsze w wykonaniu danie niż tradycyjne gołąbki, ponieważ nie wymagają zawijania. Posypane sosem pomidorowym i zapieczone w piekarniku, stanowią tradycyjną polską potrawę w nowej, łatwiejszej formie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić 1,5 cebuli oraz 3 duże ząbki czosnku.
  2. Posiekać główkę młodej kapusty na drobne paseczki, pozostawiając tylko twardy głąb.
  3. Potrzebujemy około 600g poszatkowanej kapusty.
  4. Pokroić cebulę w kosteczkę.
  5. Gotować 100g ryżu według przepisu na opakowaniu.
  6. W dużym garnku podsmażyć cebulkę, dodać kapustę, odrobinę soli i wodę, dusić przez 5-10 minut.
  7. Odcedzić kapustę i odstawić.
  8. W rondlu wymieszać przecier pomidorowy (pół litra), bulion (250 ml) lub rosół, przyprawy do sosu (majeranek, oregano, bazylia, suszona cebula, mielona papryka słodka, czosnek, sól, pieprz, kminek), zagotować, odstawić.
  9. Do ostudzonej kapusty dodać ugotowany ryż, mięso mielone (600g), jajka, bułkę tarta, czosnek, przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, kminek), dokładnie wymieszać.
  10. Przełożyć sos do naczynia żaroodpornego, ułożyć gołąbki jeden obok drugiego.
  11. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut.
Gołąbki z piekarnika: prosty przepis na tradycyjne polskie gołąbki bez konieczności ich zawijania

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Gołąbki z piekarnika: prosty przepis na tradycyjne polskie gołąbki bez konieczności ich zawijania, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up