Gołąbki z ziemniakami i kaszą jęczmienną

Gołąbki z ziemniakami i kaszą jęczmienną to połączenie tradycyjnego polskiego dania z nowym, zdrowszym twistem. Kasza jęczmienna dodaje daniu charakterystycznego smaku i lekkości, a ziemniaki nadają mu kremowej konsystencji. To propozycja idealna dla miłośników gołąbków, którzy szukają nowych, inspirujących kombinacji smaków.
Składniki
Przygotowanie
- Obranie liści kapusty: Naciąć kapustę wokół łodygi, aby liście można było łatwo odrywać.
- Blanszowanie liści kapusty: Zagotować osoloną wodę, dodać trochę oleju
- Przygotowanie farszu: Podsmażyć cebulę na maśle, dodać pokrojone grzyby i ugotowane zmielone ziemniaki
- Składanie gołąbków: Po ostudzeniu liści kapusty, odciąć twarde części
- Składanie farszu: Na liściach kapusty ułożyć farsz, zawiązać go w gołąbki.
- Gotowanie gołąbków: Na wierzch ułożyć pozostałe liście, zalać wodą od gotowania grzybów i ewentualnie bulionem warzywnym
- Przygotowanie całego dania:
- Smażenie cebuli: Podsmazywać cebulę na maśle, gotowe do podania z gołąbkami.
- Podawanie: Posypać gołąbki podsmażoną cebulą
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Gołąbki z ziemniakami i kaszą jęczmienną, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również