Kalafior zapiekany z mięsem mielonym

Kalafior zapiekany z mięsem mielonym to pyszna i sycąca potrawa, idealna na obiad dla całej rodziny. Kalafior gotowany jest do lekko miękkości, a następnie mieszany z sosem mięsnym z dodatkiem warzyw i przypraw. Całość jest posypywana serem i zapiekana w piekarniku, aż do uzyskania złocistej skórki. Danie to zachwyca smakiem i aromatem, a dodatkowo jest proste w przygotowaniu.
Składniki
Przygotowanie
- Obranie i przeciśnięcie ząbków czosnku przez praskę.
- Dodanie zmielonej karkówki do miseczki i doprawienie jej mielonym pieprzem, solą, słodką mieloną papryką, słodką mieloną wędzoną papryką oraz ewentualnie ostrą papryką lub pieprzem cayenne.
- Wymieszanie mięsa i przypraw, a następnie odstawienie na bok.
- Przygotowanie kalafiora: usunięcie twardych liści i środka, pokrojenie kalafiora w plastry.
- Układanie plastry kalafiora na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przygotowanie mieszanki z oleju, soli, granulowanego czosnku, słodkiej mielonej papryki i ewentualnie ostrej papryki
- Posmarowanie każdej części kalafiora przygotowaną mieszanką.
- Posmarowanie kalafiora pasatą pomidorową.
- Układanie mielonego mięsa na wierzchu kalafiora, dociskanie go dłonią.
- Posypanie kalafiora żółtym startym serem (mozzarella lub Gouda).
- Pieczenie:
- Wstawienie kalafiora do nagrzanego piekarnika (190 stopni Celsjusza) i pieczenie przez około 30 minut, aż kalafior będzie miękki.
- Posypanie kalafiora dodatkową warstwą startego sera.
- Ponowne wstawienie do piekarnika na około 10-15 minut, aż ser się stopi i zacznie rumienić.
- Podanie:
- Wyjęcie zapiekanego kalafiora z piekarnika i podanie na talerzach.
- Ewentualne skosztowanie i ewentualne udekorowanie potrawy.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kalafior zapiekany z mięsem mielonym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również