Karkówka w sosie słodko-kwaśnym z pieczarkami

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym z pieczarkami to aromatyczne danie, w którym soczyste kawałki mięsa duszone są w pysznym sosie ze słodko-kwaśnym sosem oraz pieczarkami. To połączenie słodkiego smaku z delikatną kwaśnością oraz aromatem grzybów sprawia, że potrawa ta doskonale komponuje się z ryżem lub kluskami. Prosty w przygotowaniu, ale niezwykle smaczny posiłek, który z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom klasycznych dań mięsnych.
Składniki
Przygotowanie
- Oprósz plastry karkówki z obu stron solą, pieprzem, papryką, granulowanym czosnkiem, majerankiem i mąką.
- Smaż plastry karkówki na niewielkiej ilości tłuszczu do zrumienienia z obu stron.
- Na tej samej patelni, na której smażyłaś mięso, podsmaż posiekaną cebulę.
- Dodaj posiekane pieczarki i posiekany czosnek
- Przełóż usmażone wcześniej plastry karkówki do garnka.
- Dodaj listki laurowe i ziele angielskie.
- Zalej wszystko wodą i dusz na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 60 minut lub dłużej, aż mięso będzie bardzo miękkie.
- Jeśli płyn w garnku za szybko wyparuje, uzupełnij go wodą.
- Zagęszcz sos skrobią ziemniaczaną rozrobioną w wodzie
- Sprawdź, czy sos nie wymaga dodatkowego doprawienia.
- Posyp danie posiekaną natką pietruszki.
- Gotowe! Szczegółowy przepis znajdziesz pod filmem i na stronie autora
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Karkówka w sosie słodko-kwaśnym z pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również